Daan Kroeze
www.daankroeze.nlGenres:
- Biografie door EdenMuziek
Daan Kroeze is geen onbekende in de provincie Groningen, al zal hij dat zelf direct tegenspreken. Maar het mag ook bekend zijn wat de bekwaamheden zijn van een gospeartiest die doorgaans al te bescheiden is. Daan werkte mee aan diverse formaties en cd-producties, vaak op de achtergrond. In het dagelijks leven is hij vormgever bij een drukkerij. Hij ontwierp in z’n vrije tijd diverse covers van lp’s en cd’s. Gelukkig zien we hem sinds enkele jaren wat meer op de voorgrond. En terecht.
Daan heeft ons wat te vertellen. Zijn Nederlandse nummers hebben velen al geraakt. Daan weet op een originele wijze regels uit de Bijbel te combineren met z’n eigen ervaringen. Zijn warmte en fijngevoeligheid zijn opvallend. Daan maakte in de afgelopen tijd twee solo-cd’s en ook daarvoor maakte hij alle nummers en ontwierp hij zelf het drukwerk. Deze bescheiden gospelartiest zou meer in de schijnwerpers mogen staan.
We zochten hem op tijdens een optreden in Groningen, we werden geraakt door z’n muzikale optreden en hadden na afloop een gesprek met hem.
Daan Kroeze: In het begin van de jaren tachtig was ik zanger en bassist van gospelband Amnesty. In die tijd was er een bloeiend ‘koffiebar-circuit’. Dat hield in dat we ’s zaterdags van koffiebar naar koffiebar reisden. ’s Zondags waren er de evangelisatiediensten in allerlei kerken. We hadden soms zo’n 85 optredens per jaar. Een hoogtepunt was onze lp Arendjong, waarmee we een beetje bekendheid kregen op radio en tv. Ook het optreden op het ‘Christian Artists-festival’ op de Bron in Dalfsen (1982) was een geweldige ervaring.
Ruim tien jaar later werd ik zanger in de vooral vocale groep Vokano. Vier mannen en een gitaar. We hebben toen de cd Broodnodig uitgebracht.
Na een paar jaar van rust werd ik vijf jaar geleden opnieuw in de gelegenheid gesteld een cd op te nemen. Een vriend stimuleerde me om toch eens díé nummers op te nemen die nog ‘ergens op de plank lagen’. Zo ontstond de cd Eeuwige Rots. Deze opname kon mede tot stand komen door de medewerking van bevriende muzikanten uit mijn omgeving. Uit deze groep vrienden is een band ontstaan waarmee ik nu al weer een paar jaar rondreis. De tweede cd Nu is het de tijd was al gauw een feit.
Wat wil je bereiken met je muziek?
Daan: We verlenen onze medewerking op de meest uiteenlopende plaatsen. Maar het meest zijn we te vinden in kerken. De liederen die ik schrijf en die we zingen, zijn altijd Nederlandstalig. Ik vind het een prachtige taal. Ik kan ook geen betere taal bedenken om me uit te drukken in Nederland dan de Nederlandse. Ik houd niet van vage teksten waarmee je alle kanten op kunt. Of je nu staat te zingen op straat, in een kerk of op een festival, het Woord van God, het Evangelie, mag, ja moet duidelijk en direct zijn! Juist omdat iedereen onze teksten verstaat, krijgen we van jong en oud reactie op de inhoud van de liederen. En daar gaat het om. De liederen moeten iets teweegbrengen bij de luisteraar. Ik geloof dat duidelijke teksten, gedragen door goede muziek, een effectieve uitwerking hebben. Muziek is geschapen door God. Als wij het goed gebruiken doet het meer dan wij beseffen. Vooral liederen die gebaseerd zijn op Bijbelteksten hebben een krachtige uitwerking.
Stel dat je de kans zou krijgen om een lied te zingen voor 100.000 mensen
Daan: Als ik de een lied mocht zingen voor 100.000 mensen, zou dat lied gaan over Jezus, die de Waarheid is, die een relatie met ons wil en dat er buiten Hem om niemand gered kan worden. En dat Hij nu een geweldige plaats voor ons aan het bereiden is. Iets van dat laatste aspect is te horen in het lied ‘Hoe mooi zal de hemel zijn’.
Wat kunnen we in 2007 van je verwachten?
Daan: Binnenkort beginnen we met de opnamen voor onze derde cd. Natuurlijk Nederlandstalig! Liederen over toewijding, verwondering, bemoediging, belijden en aanbidding.
Naast het opnemen van de nieuwe cd zullen we ook D.V. eind april 2007 een reis naar Brazilië maken. Enkele jaren geleden ben ik betrokken geraakt bij het zendingswerk van Nico en Trijnie van Eijk in het zuid-oosten van dit grote Zuid-Amerikaanse land. In Nederland is dit werk bekend als de EZB (Evangelische Zending Brazilië). Onze tour aldaar heeft te maken met het 40-jarig bestaan van dit zendingswerk. Net als de vorige cd Nu is het de tijd, zal ook de opbrengst van de nieuwe cd bestemd zijn voor dit prachtige werk, dat ik tien jaar geleden ook mocht bezoeken.